Een quitclaim, wat is het en wanneer heb je het nodig?

Werken-bij fotografie

Een quitclaim, wat is het en wanneer heb je het nodig?

December 16, 2022
December 16, 2022

Een Quitclaim? Dat klinkt spannend!
Dat valt eigenlijk best wel mee. Eigenlijk is een quitclaim niet meer dan een formulier waarin iemand toestemming geeft voor het gebruik van het portret (de afbeelding of beelden van een persoon). In het formulier worden afspraken gemaakt over het gebruik van het portret. Wat erin staat, is per situatie verschillend.

In een quitclaim maak je duidelijke afspraken over wat er precies gebeurt met de foto's of de beelden. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. Het fijne aan het formulier is dat het ervoor zorgt dat er geen geschillen (kunnen) ontstaan over het gebruik van bepaalde foto's of videobeelden, want het is netjes vastgelegd.

Wat staat er precies in de quitclaim:

  • De namen van beide partijen (medewerker/figurant en organisatie)
  • Contactgegevens van beide partijen
  • Een beschrijving van de beelden. Wat is het en wanneer/waar is het portret opgenomen?
  • Wat is het doel van het gebruik?
  • Hoe lang mag het portret gebruikt worden?
  • Hoe/waar mag het portret gebruikt worden?
  • Door wie mag het portret gebruikt worden?


Quitclaim in de praktijk.
Bij video's en foto's die we voor onze opdrachtgevers maken, zijn vaak medewerkers betrokken die bijvoorbeeld worden geïnterviewd voor een hoofdrol of die figurant zijn en herkenbaar in beeld komen. We raden altijd aan om een quitclaim te laten tekenen zodat er geen onenigheid kan ontstaan over het gebruik na opname. Als iemand toch besluit dat hij/zij niet meer wil dat de beelden gebruikt worden, dan kun je altijd nog terugvallen op de quitclaim. Natuurlijk wil je dit het liefst onderling regelen, maar het is toch fijn om iets achter de hand te hebben.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat iemand die gefilmd of gefotografeerd is een nieuwe baan vindt bij een andere organisatie. In dat geval blijft de quitclaim overeind tot deze afloopt.

Het Creatiehuis kan zorgen voor een voorbeeld quitclaim voor de producties, maar de invulling en ondertekening is altijd tussen de medewerker en de organisatie (met uitzondering van de inzet van modellen of figuranten).

Tips.
Tip 1. Zorg ervoor dat wat er in de quitclaim staat goed begrijpbaar is voor degene die geportretteerd is.
Tip 2. Maak de periode dat je de quitclaim met elkaar overeenkomt niet te lang. Medewerkers die nu nog voor jouw organisatie werken, doen dat over 5 jaar misschien niet meer. De vraag is natuurlijk sowieso hoe relevant de content nog is over een x aantal jaar. Denk hier goed over na.